12.00 Трг Николе Тесле: КУЛТУРА СЕЋАЊА  – Учествују:

Проф. др Гидеон Грајф  је историчар специјализован за период холокауста, стручњак за Аушвиц и „Сондеркоммандо“, главни историчар на Институту за образовање, документовање и истраживање о холокаусту Шем Олам у Израелу, главни историчар Удружења за образовне пројекте о холокаусту у Мајамију, САД. У периоду од 1974. до 1976. године похађао је Универзитет у Тел Авиву, где је дипломирао у области јеврејске историје, проучавајући историју Израела. Године 1982. магистрирао је у области јеврејске историје на Универзитету у Тел Авиву. У периоду од 1996. до 2001. године студирао је на Универзитету у Бечу где је и докторирао. Грајфова књига Плакали смо без суза инспирисала је мађарског редитеља Ласла Немеша да сними филм Саулов син посвећен Сондеркомманду.

Проф. др Бери Литучи предавао је европску, америчку и светску историју на градском универзитету у Њујорку протеклих двадесет година, тренутно предаје на колеџу Медгар Еверс у Бруклину, Њујорк. Започео је прикупљање сведочења преживелих холокауста у Југославији 1995. године, а затим је 1997. године организовао Прву међународну конференцију и изложбу о јасеновачким логорима на Кингзбороу колеџу. Он је уредник и коаутор књиге Јасеновац и холокауст у Југославији: анализа и сведочења преживелих, која је објављена 2006. године. Оснивач је и извршни директор Истраживачког института за истраживање злочина у Јасеновцу, као и потпредседник Холокауст меморијалног парка у Бруклину, Њујорк. Писао је о и држао предавања на тему историје Балкана, био је гостујући предавач на универзитетима, музејима и институцијама холокауста у САД и Канади, укључујући и недавно предавање у Музеју јеврејског наслеђа у Њујорку.

Кнут Флувик Торесен, историчар, школован на Универзитету у Агдеру. Норвешки официр са дугачким службовањем у иностранству, између осталих места на Балкану и Авганистану. Широј норвешкој јавности постаје познат 1980. год. када је у популарном ТВ програму „Широм Норвешке“ приказао свој приватни ратни музеј у Неденесу. Као један од најмлађих писаца ратних књига у Норвешкој издао је књигу Flight officer Tickners siste tokt 1990. године о савезничком авиону који се срушио у Арендалу. Последњих година издао је више књига које се фокусирају на рат и његове жртве међу којима и књигу У Норвешку у смрт.

Проф. др Александра Вранеш, руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института и декан Филолошког факултета Универзитета у Београду.

15.00  Андрићев институт: КЊИГА БЕЗ ГРАНИЦА – ПРЕВОДИ ИЗМЕЂУ ЖЕЉА И СТВАРНОСТИ  Учествују: Младен Весковић, Министарство културе и информисања Републике Србије, Дајана Ђедовић и Ана Чугуровић, Центар за културу „Вук Караџић“.