У Андрићграду се ове године по први пут одржава Сајам књига. Ова манифестација замишљена је као место размене знања и информација, сусрета култура, промоције издавачке делатности, разговора о књизи и читању. Сајам књига су 27. јуна 2016. године свечано отворили бивши председник Уругваја Хосе Мухика и директор Андрићевог института Емир Кустурица.

Почасни гост Сајма књига ове године је Уругвај. Са издавачком делатности ове земље посетиоци Сајма књига у Андрићграду могу се упознати на штанду Уругваја, који се налази на Тргу Николе Тесле. Део уругвајске културе, географије и знаменитих места дочаран је изложбом фотографија која се налази у холу биоскопа „Доли Бел“, у којем се приказују и уругвајски филмови.

kusturica-mujica

Сајамска манифестација обогаћена је пратећим програмом, те се у Андрићграду организују промоције књига, трибине, научни скуп, презентације издавачких кућа, пројекције филмова и изложбе.
Као део пратећег програма, у Андрићграду су отворене изложбе „Српски манастири и цркве на Косову и Метохији – умјетничка фотографија“, аутора Александра Радоша, поставка Архива Србије“, „На Дрини ћуприја – крик на мосту“ Милоша Шобајића и „Празник ћирилице у Андрићграду“ Милорада Вукановића Мишела.

Међу разноврсном литературом која се налази на штандовима издавачких кућа на Византијском тргу и Тргу Николе Тесле могу се наћи дела класичне и савремене књижевности, стручна и научна литература, уџбеници, приручна литература, књиге за децу. Сајам књига у Андрићграду је изложбено-продајног карактера, а издавачке куће нуде своја издања по сниженим ценама.

cof

Све додатне информације о излагачима, књигама и пратећем програму можете пронаћи на линку.

Сајам књига у Андрићграду траје до 10. јула.

[portfolio_slideshow id=9052]