Фестивал шумадијских вина, на коме је представљено 12 произвођача вина, отворен је на платоу испред Андрићевог института, уз пригодан културно-умјетнички програм.

Предсједник Удружења винара Шумадије Божидар Александровић рекао је Срни да су у Андрићграду данас винари и виноградари из Шумадије, као и умјетници из Шумадије и Србије.

„Шумадија је срце винске Србије, то је поднебље у којем рађају прелепа вина, на том простору настала је савремена српска историја“, истакао је Александровић.

Он је додао да су на овом фестивалу винарије из Шумадије, те да је ово само наставак сарадње Андрићграда и Шумадије.

Представник винарије „Александровић“ Катарина Александровић рекла је да су на овом фестивалу представљена нова вина, углавном розе, који су актуелни за љетни период.

„Хит лета прошле, али и ове године је вино `Тријумф розе`“, додала је Александровићева и рекла да им је изузетна част да своја вина представљају у Андрићграду.

Представник винарије „Деспотика“ Југослав Шкарић рекао је да је у Андрићграду представљена винарија из Смедеревске Паланке.

„Ми промовишемо наша домаћа вина `Прокупац` и `Морава`, а овде се премијерно могу дегустирати ова вина. `Морава` је аутохтона српска сорта која је настала у Сремским Карловцима, а `Прокупац` је стара српска сорта која се на овим просторима узгаја вековима“, додао је Шкарић.

Вина су представили „Краљевска винарија“, винарије „Александровић“, „Арсенијевић“, „Делена“, „Роган“, „Тарпош“, „Деспотика“, „Арт вајн“, „С мар“, та подруми вина „Радовановић“, „Маџић“, „Стари храст“.

У оквиру фестивала шумадијских вина, отворена је изложба умјетничких слика групе аутора од називом „Вино и умјетност“, на којој су изложена 33 дјела.

Аутор поставке Небојша Савовић Нес рекао је да су изложене слике, објекти, скулптуре, са различитим материјалима – папиром, стаклом, дрветом, а све их је окупила тема вино.

„На вај начин одајемо част чаробном напитку вину и ми смо проморети тих вина. У овом простору, изложба фанстастично изгледа, јер је квалитетан састав“, додао је Савовић.

Он је напоменуо да ће изложба бити отворена мјесец дана.

Своја дјела изложили су Сергеј Апарин, Дејан Бабовић, Жарко Вучковић, Драган Деспотовић, Василије Доловачки, Владимир Дуњић, Жељко Ђуровић, Велизар Крстић, Љубомир Лацковић, Александар М. Лукић, Саша Марјановић, Клавдија Марушич, Милан Милетић, Горан Митровић, Предраг Пеђа Милошевић, Видан Папић, Небојша Савовић Нес, Бисенија Терешченко и Милан Туцовић.

У културно-умјетничком програму наступило је културно-умјетничко друштво „Опленац“ из Тополе са сплетом игара из Шумадије, а потом блуз бенд „Лесандрум трио“ који је одржао мини концерт џез, блуз и евергрин музике.