Академија умјетности коју је у Андрићграду основао прослављени режисер Емир Кустурица спремна је да прими прву генерацију будућих глумаца, редитеља и камермана, а пријемни испити за студенте биће између 20. и 25. октобра.

„Нећемо примати превише студената, без обзира на то колико то није комерцијално издрживо због тога што умјетност не може да се учи у учионици – она мора да буде животни стил, мора да се претвори у једну врсту комуникације која није најобичнија факултетска комуникација“, каже Кустурица.

Он је за „Политику“ рекао да Андрићград пружа практично све оно што је студентима у најзначајнијим кампусима омогућено.

Ко год буде студирао глуму, каже Кустурица, он ће имати комуникацију са много значајних глумаца, ко буде радио на тону имаће људе који имају огромно искуство, за камеру биће човјек који је снимио много филмова и који врло вјешто реагује на оно што редитељ од њега тражи.

„Што је најважније, студент ће понијети нашу жељу да се то огромно искуство пренесе и да некоме буде од користи“, истакао је Кустурица.

Што се тиче професија за које ће се школовати млади на Академији, Кустурица каже да ће све бити одвојено, а моћи ће да буде и заједно: режија, драматургија, камера, монтажа, дизајн тона и глума.

Кустурица напомиње да ова школа настаје у тренутку када се врло тешко може дефинисати шта је данас филм.

„Сада је велико питање како се компонује филм, односно напуштају се обрасци заната и то постаје спонтано. Постаје важније каква је прича него како је нешто урађено. Што је врло анахроно: ја мислим да филм мора да има свој језик и без обзира на то у којим форматима се приказује, а језик се стиче учењем заната“, додао је Кустурица.

Он је оцијенио да овај пројекат – Академије може много да значи за ово подручје зато што је ехо који студенти шире по свијету, или гдје год живе, врло значајан, те изразио увјерење да ће школа резултирати добрим. „Биће то школа која не би смјела да изневјери никога ко у њу дође“, каже Кустурица.

Кустурица напомиње да неће бити језичких препрека, да питање развоја студената није само питање учења заната, него и онога што паралелно тече уз то учење.

„А оно што се буде дешавало у Андрићграду, биће избор тхе бест оф онога што се дешава у великим градовима“, закључио је Кустурица.

Срна