На Сајму књига у Андрићграду своју издавачку делатност представило је Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из Сарајева. На промоцији су говорили др Саво Влашки, председник друштва, Слободан Шоја, главни и одговорни уредник Алманаха Просвјете, Живана Јованчић, уредница часописа Босанска вила и Дејан Гарић, председник Управног одбора „Просвјете“. Циљ који „Просвјета“ има пред собом, јесте да сачува од заборава српски језик и ћирилично писмо и да негује културни идентитет српског народа.

prosjevta-sajam-knjiga-2

Живана Јованчић представила је часопис Босанска вила и то број посвећен годишњици обележавања Андрићевог добијања Нобелове награде, подсетивши да је управо у овом часопису Иво Андрић објавио свој прву песму.  Саво Влашки је истакао да му је посебно драго што се промоција овог броја часописа и целокупне издавачке делатности „Просвјете“ одржава у овом храму културе, Андрићевом институту и Андрићграду, а Слободан Шоја изразио уверење да “док цијела БиХ не прихвати умом и срцем дјело Ива Андрића, дотле неће бити њеног истинског напретка“

prosjevta-sajam-knjiga-3

Дејан Гарић је скренуо пажњу на поједина издања “Просвјете“, као што су први пут објављена драма Светозара Ћоровића У мраку , превод са енглеског три поглавља књиге Аделине Паулине Ирби Путовање у славенске земље провинције Турске у Европи, Украси живота  Зорке Јањић Черњавски, те есеји Светлане Слапшак Преживети и уживати: о антропологији хране. Он је додао да, поред тога што се бави издавачком делатношћу, СПКД „Просвјета“ организује и  велики број манифестација, као што су изложбе, промоције, трибине и концерти, како у Сарајеву, тако и у другим местима.

Након промоције, библиотека Андрићевог института добила је на поклон издања СПКД „Просвјета“.