Трећег дана Сајма књига у Андрићграду, у свечаној сали Андрићевог института одржана је промоција издања ове установе. У поздравном обраћању проф. др Александра Вранеш, руководилац Одељења за књижевност, захвалила се присутнима на учешћу на Сајму књига и промоцији издања Института, подсетивши да је ова установа културе, науке и образовања за врло кратак период већ постигла значајне резултате, попут сарадње са Архивом Србије, Филолошким факултетом у Београду, Филолошким факултетом Универзитета Ломоносов, Фондацијом Руски мир, као и универзитетима у Тоскани и Анкари и другим институцијама.

Одељење за књижевност и Одељење за орјенталистику покренули су едиције Посебна издања, Културе у сусрету и О српским класицима, које обухватају широк спектар тема из књижевности и културе, како је навела проф. др Александра Вранеш. Часопис ЛИК (Литература и култура), поред текућих тема, у новом броју доноси и нове рубрике: обележавање јубилеја и приказе књига. У издању Одељења за књижевност Андрићевог института објављена је и књига Сећања ћелијаша уругвајских аутора Елеутерија Фернандеса Ујдобрoа и Маурисија Росенкофа, која је први пут преведена на српски језик. Промоција ове књиге биће одржана након церемоније отварања Сајма књига у Андрићграду, уз присуство бившег председника Уругваја Хосеа Мухике.

Проф. др Мирослав Перишић, руководилац Одељења за историју Андрићевог института, подсетио је да је ово Одељење почело да ради током почетка обележавања годишњице Првог светског рата, окупивши велики број историчара из Републике Српске и Републике Србије, али и из целог света, у жељи да размене своја сазнања о овој значајној теми и спрече ревизију историје из периода Првог светског рата. Одељење за историју покренуло је едицију Знакови, у којој је објављена књига Сарајевски атентат: повратак документима, која представља истраживачки рад заснован на архивској документацији, пратећи начело „историју не чине документа, али без докумената нема ни историје“. Поменуто Одељење објављује часопис Историјске свеске које излазе једном месечно и часопис Векови који излази годишње.