Галерија Андрићевог института „Лубарда“ обогатила је овогодишњи изложбени календар изложбом слика и скулптура једног од најпознатијих српских авангардних сликара, Милоша Шобајића.

Изложбом која носи назив „На Дрини ћуприја – крик  на мосту“ публици у Андрићграду је представљено 13 слика и 4 скулптуре овог великог умјетника. Инспирацију за изложбу „На Дрини ћуприја – крик  на мосту“ Шобајић је пронашао у ћуприји Мехмед-паше Соколовића која за умјетника представља не само моћну спону између двије обале и између генерација и историје, већ и мјесто страдања, високог ризика и стазу погодну за обрачун и казну, освету и патњу.

Своју карактеристичну мултимедијалност Шобајић је исказао укључивањем кратког филма под називом „Док сам на мосту, у животној сам опасности. Кад га претрчим спашен сам!“ у концепт ове изложбе.

milos-sobajic

Сликар Милош Шобајић рођен је у Београду 1945. године. Дипломирао је на Ликовној академији у Београду 1970. године. Од 1972. године живи и ради у Паризу. Године 2005. покреће Факултет за уметност и дизајн на Универзитету „Џон Незбит“ у Београду, где ради као декан и професор емеритус. Од 2004. до 2006. године био је професор сликања на Luxun Academy of Fine Arts у Кини. Приредио је седамдесет пет самосталних и учествовао на преко четири стотине групних изложби. Слике и скулптуре Милоша Шобајића налазе се у више од двадесет престижних музеја широм свијета, а о његовом дјелу до сада је објављено пет монографија.

„Суочени смо са вечитом опасношћу од погибије, независно од места, јер свако место ризично је и погибељно. Сликам ову тему већ више деценија, осећајући том приликом нечастивог како ми дише за вратом, па потом губи силу сливајући се у боји која цури низ платно. Чин сликања представља за мене молитву, а све у нади да ће ме Свевишњи за тренутак чути у тишини мог атељеа и дати ми снагу и још један грам талента који ми недостаје како бих помирио све зараћене стране на слици, ускладио посвађане и успоставио хармонију, као кад бих успео да решим обе стране једначине“, каже Шобајић о своме сликарству.