На Тргу Петра II Петровића Његоша у Андрићграду, на Видовдан је отворена изложба умјетничких фотографија „Српски манастири и цркве на Косову и Метохији“ у организацији Архива Србије. Аутор изложбе, Александар Радош, руководилац је Микрофилмског центра Архива Србије и члан Фотографске секције УЛУПУДС-а, а период од 1998. до 2009. године провео је фотографишући српске манастире и цркве на Косову и Метохији.

Фотографским објективом приказано је богатство српске традиције, културе и архитектуре са намјером буђења свијести, прије свега код нас самих, а потом и код других о значају и величини православних светиња. Циљ коју ова изложба има пред собом јесте указивање на значај борбе за њихово очување.

Поставка приказује оно што је највриједније и најсвијетлије у срцу Старе Србије, у срцу Косова и Метохије, чију је вредност препознао и УНЕСКО и ставио их под своју заштиту.

Изложба обухвата умјетничке фотографије Пећке патријаршије, цркве Богородице Љевишке, манастира Грачанице, Дечана, Зочишта, цркава Св. Николе и Св. Недеље, као и манастире Св. Јована Претече у Великој Хочи и Св. Јоаникија Девичког у Девичу. Осим умјетничке, фотографије посједују изузетну документарну вриједност.