Први Сајам књига у Андрићграду биће званично отворен у понедјељак, 27. јуна, на Тргу Николе Тесле, али ће посјетиоци моћи да уживају у сајамским манифестацијама и програму већ од суботе, 25. јуна, изјавила је данас у Београду представник Андрићевог института Александра Вранеш.

Она је на конференцији за новинаре у Београду рекла да ће сајам званично отворити предсједник Републике Српске Милорад Додик, директор Андрићевог института Емир Кустурица и почасни гост из Уругваја Хосе Мухика у понедјељак у 17.00 часова.

Први сајам књига, који ће бити одржан под слоганом „Ријечи лете, књиге остају“, организује Андрићград у суорганизацији са Андрићевим институтом и Београдским сајмом, уз покровитељство предсједника Републике Српске и подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, Министарства културе и информисања Србије и Представништва Српске у Београду“, рекла је уредник програма Маја Радонић.

emir-kusturica-andricgrad

Уз савремену домаћу и свјетску издавачку продукцију, посјетиоцима Сајма књига биће представљен пратећи програм организатора, који ће кроз трибине, промоције и представљање писаца, тежиште ставити на покретање актуелних књижевних, културолошких и друштвених питања.

„Биће речи о односу књижевности и политике данас и о томе каква је ситуација са преводима и превођењем уопште у нас“, истакла је Радонићева.

Првих дана Сајма, Одјељење за књижевност Андрићевог института организоваће научни скуп посвећен књижевном страваралаштву Петра Кочића са тежњом да се, у тренутку када се навршава стотину година од његове смрти, наново вреднује његово дјело.

Посебни програми биће посвећени добитнику Велике књижевне награде Андрићевог института за животно дјело Матији Бећковићу, као и добитнику велике књижевне награде Института за роман „Осама“ Владимиру Кецмановићу.

Muhika

Од сајамских манифестација организатори издвајају изложбу Архива Србије „Српски манастири и цркве на Косову и Метохији – уметничка фотографија“.

Почасни гост манифестације је Уругвај, држава која ће за вријеме трајања Сајма књига моћи да представи своју културу и издавачку дјелатност, али личност која ће на посебан начин обиљежити манифестацију јесте доскорашњи предсједник Уругваја – Хосе Мухика.

Међу учесницима Сајма су познати издавачи из Србије, Републике Српске и Црне Горе попут Завода за уџбенике из Београда и Источног Сарајева, Издавачког центра Српске православне цркве, „Лагуне“, „Вулкана“, „Геополитике“, „Нове књиге“…

dodik-andricgrad

Жири Сајма књига додијелиће и Награду за издавачки подухват године.

Представници Београдског сајма су истакли да Андрићград има велики потенцијал за одржавање сличних манифестација, а с обзиром на чињеницу да је Андрићград пожељна туристичка дестинација, током 15 дана трајања Сајма очекује се најмање 50.000 посјетилаца, наводе организатори.

Улаз на сајам је слободан и то радним данима од 12.00 до 22.00 часа, а викендом од 10.00 до 22.00 часа.

Срна