Први Сајам књига, који је окупио више од 40 излагача из Републике Српске, Србије и Црне Горе, почео је данас у Андрићграду.

Руководилац Одјељења за књижевност Александра Вранеш рекла је да су књиге представљене на око 60 покретних модула који су размјештени по цијелом Андрићграду.

„Веома смо поносни што је Београдски сајам препознао значај Андрићграда и Андрићевог института и што нам је стручношћу, подршком и својим активностима значајно помогао“, истакла је Вранешева.

Она је додала да ће посјетиоци на Сајму имати прилику да виде најновију издавачку дјелатност, као и да ће бити награђена књига за коју жири буде сматрао да је издавачки подухват године.

Вранешева је напоменула да ће током Сајма бити изузетно богат културни програм, те да ће бити одржане бројне промоције, трибине и значајне изложбе.

Sajam-k2

„Надамо се да ће наш покушај да књижевност посматрамо у склопу друштвених околности и у директном контакту са умјетностима других врста, инсистирајући на мултидисциплинарности и на актуелности свега што се у књижевности дешава, потврдити и овај Сајам књига као један од најзначајнијих културних догађаја на балканским просторима“, рекла је Вранешева.

Она је изразила очекивање да ће Сајам постати традиција.

У оквиру Сајма књига у Андрићевом институту данас ће почети научни скуп посвећен дјелу Петра Кочића, а о његовом значају говориће истакнути професори са универзитета у Београду и Бањалуци.

На Тргу Николе Тесле у 17.00 часова, у организацији Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, биће одржана промоција романа „Град за незбринуту дјецу“, аутора Драгана Тепавчевића.

У 18.00 часова на штанду Завода за уџбенике и наставна средства предвиђено је дружење са посјетиоцима и потписивање књиге „Европски изазови“ Горана Мутабџије.

Организатори Сајма су Андрићград, Андрићев институт и Београдски сајам.

Срна