У оквиру Сајма књиге у Андрићграду данас ће бити отворена изложба „Српски манастири и цркве на Косову и Метохији – умјетничка фотографија“, аутора Александра Радоша, поставка Архива Србије.

Директор Архива Србије Мирослав Перишић рекао је Срни да је Радош у више наврата боравио на Космету, гдје је направио серију фотографија посвећених православним богомољама на Космету.

„Реч је о једној заиста значајној изложби која је до сада била организована у Трсту, у порти Цркве Светог Спиридона где је видело око 150.000 људи, и у Београду. Посетиоци првог Сајма књиге у Андрићграду, све вријеме трајања ове манифестације имаће прилику да погледају 26 изложених експоната“, истакао је Перишић.

Он је нагласио да је Радош створио јединствену и драгоцјену збирку умјетничке, али и документарне фотографије.

„Његове фотографије имају посебну симболику, у што ће се уверити и посетиоци изложбе у Андрићграду. Неке од фотографија су рађене ујутру, неке поподне, у предвечерје. Све оне представљају савршено умеће уметничког фотографа Радоша. Фотографије имају посебну снагу и симболику, а свака од њих носи и снажну поруку“, истакао је Перишић.

Он је најавио да ће изложба бити постављена на отвореном простору у Андрићграду, а отвориће је режисер Емир Кустурица и писац Матија Бећковић.

Срна