У Андрићевом институту данас је представљен Београдски сајам књига, у оквиру пратећег програма Сајма књига који се одржава у Андрићграду.

Координатор Београдског сајма књига Мира Лукић рекла је да је Београдски сајам књига суорганизатор манифестације у Андрићграду како би размијенили искуства и због потребе да се сарађује на нивоу сајамских активности.

„Београдски сајам књига је највећи сајам књига у Југоистичној Европи и на другом месту међу европским сајмовима“, истакла је Лукићева.

Она је додала да Београдски сајам носи неку посебну енергију која га чини занимљивим, а то, вјероватно, проистиче из велике посјећености, активног учешћа публике у комуникацији са писцима, те да је то оно што му даје специфичну драж.

„На Београдском сајму књига учествује око 500 излагача и још толико индиректних излагача, од којих је стотинак из иностранства. Сајам представља први корак у повезивању култура, а самим тим и нација, али и ширење пријатељства, и то је оно што сматрамо главном мисијом наше делатности“, нагласила је Лукићева.

Она је рекла да је изненађена овако великим интересовањем, с обзиром на то да је ово први сајам књига у Андрићграду, те да више од 40 излагача свједочи о интересовању које је несразмјерно величини Вишеграда, али је сразмјерно значају који Андрићград има у културном животу Републике Српске и региона.

„Значајно је да је велики број професора књижевности и читалаца одмах реаговао и дошао на ову манифестацију са великим интересовањем и верујем да она има светлу будућност и да ће бити још много издавача који ће учинити да овај сајам из године у годину буде све бољи“, истакла је Лукићева.

Срна