Председник РС Милорад Додик уручио је данас у Андрићграду Орден заставе Републике Српске са сребрним венцем бившем председнику Уругваја Хосе Мухики. Додик је уручујући признање чувеном уругвајском председнику рекао да је одлучио да Мухики додели орден као знак признања „као јединственом светском политичару, за тријумф идеје једнакости, као мудрацу и неуморном борцу за социјалну правду и сиромашне у читавом свету, као великом пријатељу Андрићграда, Емира Кустурице и Републике Српске“.

– Почаствовани смо што је један овакав човек данас са нама. Период, начин вашег владања далеком земљом као што је Уругвај, прочуо се све до наших крајева – рекао је Додик.

– Ово схватам као признање мојој малој земљи. Част ми је што сам данас овде са вама, што сам окружен добрим људима. Данас овде одајем признање и камену и мермеру, и сунцу и ваздуху… Нека приврженост довела ме је овде. Одавде ћу се вратити машином, авионом, на осећањима се не лети, али са дубоким осећањима пријатељства. Јасне су ми тешкоће које опкољавају овај простор, свестан сам драме југословенских народа. Дубоко се надам да ће људи једног дана изаћи из праисторије, а то ће бити онај дан кад рат не буде потребан као средство за решавање проблема – рекао је Мухика захваљујући на ордену, а онда, на свој начин додао:

– Одмах морам сакрити орден да ми га неки капиталиста не украде. Јер, шта је ужурбани капиталиста за мене, ако не лопов – рекао је Мухика.

iscra.co / ФОТО: Зоран Шапоњић