Академик Матија Бећковић отворио је данас у Андрићграду изложбу „Српски манастири и цркве на Косову и Метохији – умјетничка фотографија“, аутора Александра Радоша.
Бећковић је истакао да овдје није ријеч о фотографијама већ о иконама српских светиња на косовској земљи, да све то дјелује нестварно и да посматрач није сигуран да ли је на небу или на земљи.

„У Србији је доскора постојао само један фотоапарат, донио га је један Бугарин. Тим апаратом, колико год пута је шкљоцнуо, овјековјечио је неког од великих Срба и без њега не бисмо знали како су изгледали Његош, Вук Караџић и остали српски јунаци“, навео је Бећковић.

Он је истакао да је Емир Кустурица учинио могућим све што је до јуче изгледало немогуће.

Директор Андрићевог института Емир Кустурица рекао је да ова изложба остварује свој смисао на тргу који носи име Петра Петровића Његоша и испред цркве Светог Лазара.

Кустурица је истакао да се фотографија доводи у везу са документом, али да је у овом случају нешто веће од тога, што се емоционално може изразити.

„То је комбинација свјетла, боје и онога што у народу постоји као избор аутора, а то су косовске светиње“, навео је Кустурица.

Он каже да је веома видљиво да су све ове фотографије настале као жеља да се уоквири нешто што вриједи и што је изузетно значајно.

izlozba-manastiri-kosovo

Аутор изложбе Александар Радош рекао је да је изложен један дио снимака, али да све то не би било могуће без Архива Србије којем дугује велику захвалност.

Директор Архива Србије Мирослав Перишић рекао је Срни да је Радош у више наврата боравио на Космету, гдје је направио серију фотографија православних богомоља.

„Реч је о значајној изложби која је до сада била организована у Трсту, у порти Цркве Светог Спиридона где је видело око 150.000 људи, и у Београду. Посетиоци првог Сајма књиге у Андрићграду, све вријеме трајања ове манифестације имаће прилику да погледају 26 изложених експоната“, истакао је Перишић.

Он је нагласио да је Радош створио јединствену и драгоцјену збирку умјетничке, али и документарне фотографије.

„Његове фотографије имају посебну симболику, у што ће се уверити и посетиоци изложбе у Андрићграду. Неке од фотографија су рађене ујутру, неке поподне, у предвечерје. Све представљају савршено умеће уметничког фотографа Радоша. Фотографије имају посебну снагу и симболику, а свака од њих носи и снажну поруку“, истакао је Перишић.

Изложба је отворена у оквиру Сајма књиге, који се одржава у Андрићграду и трајаће до 10. јула.

Срна / Фото: Славко Гарић