Директор Института за новију историје Србије Миле Бјелајац изјавио је данас у Андрићграду да се треба борити против друштвеног заборава, јер се Србима историја често враћа, а ако је не разумију наступиће погрешно.

„Тај заборав је убрзан под притиском свакодневних брига и нових околности. Ако се не препозна историја, чиниће се да се нешто појављује први пут и нећемо препознати коријене, а тим нећемо моћи правилније да реагујемо“, рекао је Бјелајац на Андрићевом институту.

Бјелајац је на предавању о Другом свјетском рату говорио о посљедицама Првог свјетског рата на ментални склоп официра учесника у Другом свјетском рату, посебно бивших аустроугарских официра који су у склопу Вермахта дјеловали на Балкану током гушења народно-ослободилачког покрета и о великом броју официра НДХ.

Члан Управног одбора Андрићевог иститута Боривоје Милошевић рекао је да кроз оваква предавања треба анимирати ученике и професоре да у већем броју присуствују оваквим скуповима.

„Чињеница је да смо у Андрићград довели реномирана имена која публика нема прилику да често чује и види. То су европска имена из области историје и мислим да је наша интенција да за будуће скупове овдашњој публици доведемо људе који ће оваквим догађајима дати одређену тежину“, каже Милошевић.

Он додаје да је Андрићев институт научна институција која у континуитету ради на проучавању прилика, на обиљежавању годишњица Првог свјетског рата и догађаја који су касније услиједили, са чим ће наставити.

„Ово је доказ да је Институт постао матица и науке и културних збивања и да је превазишао границе саме општине Вишеград и Републике Српске, а гости који долазе из иностранства су доказ тој чињеници“, истакао је Милошевић.

Срна