У биоскопу „Доли Бел“ у Андрићграду вечерас је премијерно приказан документарни филм „Од армираног бетона, до канона осунчавања“, посвећен животу и дјелу Милутина Миланковића.

Редитељ овог филма Драган Елчић рекао је Срни да је ово један од сегмената видео продукције „Удружења Милутин Миланковић“ о лику и дјелу великог српског научника.

„Овај филм је дио публикације која прати лик и дјело Милутина Миланковића, а истовремено и један од елемената серије која је при крају и имаће седам епизода“, каже Јеличић.

Он подсјећа да су велики научници као што су Никола Тесла и Михајло Пупин српског поријекла, али да су били амерички држављани.

„Милутин Миланковић је рођен на нашим просторима и сад је један од најцитиранијих научника које је НАСА објавила у свијету. Његово стваралаштво је тек дошло до изражаја у вези са климатским промјенама и најпрецизнијим календаром који је направљен у историји човјечанства“, истакао је Елчић.

Он је додао да је српски научник Милутин Миланковић препознатљив и у области грађевинарства, а изванредан је и писац.

„Природно је да филм крене са приказивањем из Андрићграда, јер наша заједничка идеја са Емиром Кустурицом јесте да се, уз велике знамените личности које се налазе у Андрићграду, појави биста Милутина Миланковића, јер припада групи великих људи који имају своја обиљежја и украшавају овај предио“, нагласио је Елчић.

Елчић је рекао да ће филм у наредном периоду бити приказиван у цијелој Републици Српској и Србији.

Срна