У организацији Андрићевог института и Удружења „Милутин Миланковић“ организован програм у знак сјећања на живот и рад Милутина Миланковића, великог српског научника. Уз Николу Теслу и Михајла Пупина, Милутин Миланковић је највеће име српске науке, математичар, астроном и геофизичар, оснивач Катедре небеске механике на Универзитету у Београду и потпредсједник Српске академије наука.

У препуној сали биоскопа „Доли Бел“ приказан је филм „Од армираног бетона, до канона осунчавања“, режисера проф. Драгана Елчића. Филм је додатак публикације која прати лик и дјело Милутина Миланковића, а истовремено и један од елемената серије чије се снимање приводи крају и која ће имати седам епизода.

„Према подацима које је објавила НАСА, Милутин Миланковић данас је један од најчешће цитираних научника у свијету. Његов научни рад заснивао се на истраживањима у вези са климатским промјенама и он је творац најпрецизнијег календара који је направљен у историји човјечанства“, истакао је Елчић.

Након пројекције филма, отворена је изложба „Милутин Миланковић – живот и дело“ у  Галерији „Лубарда“ у Андрићевом институту.

Изложбу је отворио Славко Максимовић, предсједник Удружења „Милутин Миланковић“. При томе је истакао, будући да је Андрићград мјесто гдје се афирмише наука, култура и умјетност, ово одлична прилика да се представи материјал о животу и раду Милутина Миланковића.

„Изложбу чини више од 300 појединачних докумената који представљају његово порекло, школовање у Бечу, рад на београдском Универзитету и све што чини његов живот и  научни рад“, напомиње Максимовић.

Након отварања изложбе, Максимовић је у име Удружења „Милутин Миланковић“ поклонио библиотеци „Иво Андрић“ у Андрићевом институту књиге које прате живот и дјело овог научника. Институт је узвратио поклоном у виду сопствених издања.