Професор српског језика и књижевности Дивна Васић рекла је да се полагањем цвијећа на споменик Андрићу који се налази крај вишеградске ћурпије и у Андрићграду обиљежава 41 година од смрти јединог нобеловца у јужнословенској књижевности.

„Сјећам се 13. марта 1975. године када је Андрић умро, била сам ученик четвртог разреда гимназије. Те ноћи на ћуприји моста смо имали поетско вече посвећено великом писцу, гдје се око 200 ученика сјећало живота и дјела Иве Андрића и одавало почаст бацајући цвијеће у ријеку“, рекла је Васићева.

Она је додала да је сахрани Иве Андрића у Београду присуствовала делегација Средње школе са професором Душицом Драшковић, као и делегација општине Вишеград. „Од тада сваке године обиљежавамо годишњицу смрти и годишњицу рођења нобеловца Андрића“, истакла је Васићева.

Она је нагласила да школа има одличну документацију, љетописе које је водио бивши директор Божидар Полић.

„Једна интензивна преписка трајала је са Андрићем, од 1955. године када је награду од 200.000 динара коју је добио за роман `Госпођица` уплатио за опремање школске библиотеке у старој гимназији. Од тада је трајала редовна комуникација са Ивом Андрићем и сваки долазак у Вишеград била је и посјета нашој гимназији“, наглашава Васићева.

Према њеним ријечима, ученици ове школе припремили су рецитал под називом „Шта сањам и шта ми се догађа“ који ће бити дио програма који организује Спомен-библиотека „Иво Андрић“ из Вишеграда.

Љубомир Јелесијевић из Андрићевог института рекао је да је делегација Андрићевог института, у сарадњи са Средњом школом „Иво Андрић“ и Андрићградом, који са поносом носе име нобеловца, обиљежила 41 годину од смрти великог књижевника.

„Комплекс је посвећен Андрићу. Ово је једини град на свијету који је конципиран на основу литературе“, истакао је Јелесијевић.

У част нобеловца у Андрићграду српски режисер Емир Кустурица изградио је Андрићев институт, Градску кућу и друге објекте по узору на грађевине из доба средњовјековне историје и времена аустроугарске владавине.