Награда за животно дело Андрићевог института из Андрићграда додељена је Матији Бећковићу, коме је признање припало и за недавно објављене „Три поеме“, док је најбољи роман у 2015. години по оцени жирија, „Осама“ Владимира Кецмановића.

Велика књижевна награда Андрићевог института додељена је први пут, у две категорије — за укупан допринос српској књижевности аутора који је у протеклих пет година објавио запажено дело и за најбољи роман објављен први пут у Србији и Републици Српској на српском језику од 1. јануара до 31. децембра.

Покровитељ награде је председник Републике Српске Милорад Додик. Поред повеље, лауреати, Матија Бећковић и Владимир Кецмановић добили су новчане награде од 25, односно, 15 хиљада евра.

Награде је уручио директор Института „Иво Андрић“, наш прослављени режисер Емир Кустурица. Он је, говорећи о награђеном роману Владимира Кецмановића, између осталог рекао:

Задовољство ми је што је почетак новог живота Института ’Иво Андрић‘ започео романом за кoји интимно мислим и осећам да ће бити један од кључних у нашој литератури. Роман ’Осама‘ ће бити нова будућност српске књижевности. Управо тај роман ће успоставити нашу награду као вредну у култури уопште“, рекао је Кустурица.

IMG_01691

Образлажући одлуку жирија за укупан допринос српској књижевности, председник, проф. др Јован Делић је нагласио да је Матија Бећковић, као мало ко у светским размерама, уклопио архаично и модерно, због чега су „његове поеме светски феномен, а не неки епски српски анахронизам, ограничен дијалектом и провинцијским међама“.

Академик Бећковић одлучио је да износ награде, који је виши од награде младог колеге Кецмановића, како је рекао, приложи Матици српској и Српској књижевној задрузи, нашим најстаријим културним установама у којима је Андрић објављивао књиге и у чијим је је одборима и уредништвима радио.

Црњански је рекао: ’Ја сам сам себи предак‘, ја сам мислио да је на ту реч више права имао Андрић, јер он је заиста родио самога себе. Његови родитељи су Његош, Вук Караџић и наша народна поезија. Он је све њихово подигао на још једно небо, чему служи и овај град који је највећа задужбина који је подигао Мехмед Паша Соколовић. Андрићград, поред Грачанице код Требиња је највећи врх Републике Српске, иако су јој припале највише планине. Ове коју је изградила Српска, постају веће од оних које је изградио Бог“, рекао је Бећковић.

Он је додао да му је драго што је награду примио у једном од најлепших центара културе, њеном храму који одудара од нашег времена, али да је то мање важно, јер ће време славе неимарских подухвата Емира Кустурице, тек доћи.

Андрићев Институт у Андрићграду јединствена је установа културе, науке и образовања, која својим радом обједињује настојања Србије и Републике Српске да у тим областима остваре значајне резултате. Институт има пет одељења — за књижевност, историју, оријенталистику, политику и медије и одељење за филм.