Андрићград Вас позива на промоцију романа „Кроз прстохват цимета“ списатељице Александре Михајловић која ће се одржати у просторијама књижаре „Или-или“ 09. јануара 2016. године са почетком у 18:00 часова. Гости на промоцији књиге су Александре Михајловић, Вања Јекић и Љиљана Шоп.

Други роман списатељице из Панчева Александре Михајловић „Кроз прстохват цимета“, изашао је из штампе непосредно пред 60. Међународни сајам књига у Београду.

Књига има две нити – историјску и савремену, које својим писмима боје цимета спаја краљица Наталија Обреновић, супруга Милана и мајка Александра Обреновића.

Један од савремених ликова је Велес Петронијевић. Доцент на катедри за естетику, на Филозофском факултету, опчињен лепотом, која му је често и изговор за донжуанство, али и Сереном Кјеркегором и његовом филозофијом људске егзистенције. Велес је и пасионирани проучавалац историје, нарочито династије Обреновића, тачније живота несрећне краљице Наталије.

Други савремени лик је Велесова сестра близнакиња, Весна. Она је његово лице, оно светије и светлије. И поред своје продуховљености и пожртваваности, брак, из њеног угла, првенствено је емоционална заједница, те она свог мужа воли потпуно незаслуженом љубављу. Велику љубав између брата и сестре нарушава управо њихов супротан став према поимању одговорности.

Трећи савремени лик је Итана. Она пасионирано трага за убицама своје сестре близнакиње Ведране, која је, радећи докторат из психологије, истраживала ланац елитне проституције у Београду.

Имена јунака су смишљено, већином, узета из словенске митологије, поштујући примцип „NOMEN EST OMEN“, односно „Име означава карактер“.

Александра Михајловић је прва српска списатељица која се позабавила темама као што су проституција, на филозофско-историјски начин и животом близанаца. Љиљана Шоп је у својој рецензији овог романа написала: „Заплет достојан крими романа, иако то овај роман, у својој суштини, није. Али је зато једна од његових тема – тема која је готово табу у савременој српској књижевности, иако боде очи чак и у таблоидној штампи и на друштвеним мрежама. “