У биоскопу „Доли Бел“ у Андрићграду вечерас је приказан документарни филм режисера Хаџи-Александра Ђуровића „Ви идите, ја нећу!„, заснованог на књизи „Љетопис новог косовског распећа“ чији је аутор Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Ђуровић каже да му је велика част што му је митрополит Амфилохије указао повјерење да сними филм по овој књизи.

Циљ овог филма јесте да се исприча истина о косовском страдању Срба, као и њиховог верског и културног наслеђа„, каже Ђуровић.

Он напомиње да је филм говори о страдању српског народа – од Косовског боја до данас, са посебним освртом на године 1999. и 2004, као и на породичну драму несталог Милоша Ћирковића.

Ђуровић истиче да је поука филма да никада не заборавимо косовски завјет јер нас је он чувао кроз историју и може да нас сачува у будућности.

Кроз рад на филму, који је трајао око девет месеци, проживео сам само делић патње и страдања, али и васкрснућа нашег народа и његове вере. Невероватна је прича о подвигу једног човека, али и целог српског народа и Српске православне цркве, са вером и жељом да се сачува света земља Косова и Метохије„, каже Ђуровић.

Он додаје да је филм важан јер жртве не смију бити заборављене.

Ђакон Саво Тривковић каже да је филмско платно довољно велико да покаже страдање сваког појединца, а тематика овог филма јесте страдање српског народа.

Овај филм треба да нас подстакне, да нас сједини да будемо у љубави и у братској слози, да будемо што ближе страдајућем народу. Ова пројекција је велики дар и Вишеграду и Андрићграду јер промовише и подстиче људе да се пробуде из своје учмалости и погледају свијет реалним очима„, истиче Тривковић.

Филм ће бити приказиван до недеље, 24. јануара са почетком у 20:00 часова.

СРНА – ЈОВАНА БОРОВЧАНИН