Дугометражни документарни филм „Ви идите, Ја нећу!“ у режији Хаџи Александра Ђуровића, премијерно ће бити приказан 21. јануара 2016. године у 20:00 часова у великој сали мултиплекса „Доли Бел“ у Андрићграду . Улаз на пројекцију је бесплатан!

Филм је настао по књизи „Љетопис новог косовског распећа“ Митрополита Амфилохија и говори о вишевјековном страдању српског народа, његовог вјерског и културног наслеђа на просторима Косова и Метохије, са посебним освртом на године 1999. и 2004. као и на породичну драму несталог Милоша Ћирковића.

У филму говоре Патријарх Српски Господин Иринеј, Митрополит Амфилохије, Владика Теодосије, и многи црквени великодостојници, као и Ћирковићева мајка Ђурђина.

Филм је подржан од стране Његове Светости Патријарха Српског Господина Иринеја и Српске православне цркве, као и Града Београда – Секретаријата за културу. Филм је такође био део кампање „No Kosovo in UNESCO“. Имао је своју премијеру 28. јуна у Подгорици и Херцег Новом, а у Београду 29.10. затворену премијеру. Отворену пројекцију у Дечијем Културном центру Београда уз подршку кабинета Председника Републике.

Млади сниматељ, сценариста, монтажер, композитор и режисер Ђуровић, који је дипломирао 2010. на Академији уметности у Београду, гдје данас ради као асистент, истиче да му је велика част што му је митрополит црногорско-приморски Амфилохије указао поврење да уради ову причу.

- Кроз рад на филму, који је трајао око девет месеци, проживео сам само делић патње и страдања, али и васкрснућа нашег народа и његове вере. Невероватна је прича о подвигу једног човека, али и целог српског народа и Православне цркве, са вером и жељом да се сачува Света земља Косова и Метохије – каже он.

Како додаје, пуно тога не знамо о периоду 1998-1999. и зато је овај филм важан, јер жртве заслужују да се не забораве.

ВИ ИДИТЕ, ЈА НЕЋУ!

У ФИЛМУ УЧЕСТВУЈУ:
Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј
Митрополит Амфилохије,
Владика Теодосије,
Владика Јоанијкије,
Владика Давид,
Игуманија Пећке патријаршије мати Февронија
Протојереј-ставрофор Радомир Никчевић
Протојереј-ставрофор Миљко Корићанин
јереј Петар Церовић
Ђурђина Ћирковић.