У великој сали биоскопа „Доли Бел“ у Андрићграду, 22.12. у 12 часова биће одиграна позоришна представа „Чујте Срби“ према истоименој књизи Арчибалда Рајса. Представу је драматизовао и режирао Љубивоје Тадић, првак Народног позоришта из Београда, који уједно игра лик Арчибалда Рајса у представи.

Арчибалд Рајс (1875-1929) је био швајцарски форензичар, публициста, доктор хемије и професор Универзитета у Лозани и један од најистакнутијих ратних новинара у Великом рату у Србији, гдје је и умро. Представа је настала на основу Рајсових дјела „Шта сам видео и проживео у Великим данима“ и „Чујте Срби“ и први пут је играна 2006. године, од када је имала преко 50 извођења. Драма се догађа 1928. године, пет година од повлачења Арчибалда Рајса из професије и јавног живота, у тјескоби његове својеврсне изолације. Он је изабрао Србију за своју домовину и са великом страшћу приступио стварању модерне српске полиције. Ова драма посвећена је онима који се нису вратили из Великог рата, њиховом херојству и неуништивом духу. Уједно представља путоказ куда данашња Србија треба да иде да би препознала вриједности које се полако заборављају.

Улоге играју: Љубивоје Тадић, Марија Вицковић, Танасије Узуновић и чланови Хора Станковић под вођством диригента Небојше Цвијановића.

Улаз је 3.00 КМ.