У Андрићграду је данас боравио директор Културног центра „Кућа за читаоце“ из Мадрида Цезар Антонио Молина заједно са књижевном критичарком Мерцедес Монмани.

Руководство Андрићграда прошетало је са гостима из Мадрида главном Улицом Младе Босне, а потом су посјетили књижару „Или-или“ и споменик Иви Андрићу на Тргу Николе Тесле.

Након што су се задржали поред споменика Петру Другом Петровићу Његошу на истоименом тргу у Андрићграду, обишли су и цркву Светог кнеза Лазара.

Монманијева је Библиотеци Андрићевог института поклонила књигу „По границама Европе“, за коју је пролог написао писац Клаудио Магрис.

Цезар Антонио Молина рекао је новинарима да је одушевљен Андрићградом, те посебно истакао значај и улогу Факултета лијепих умјетности.

„Након читања Андрићевих романа, који одлично објашњавају заједнички живот на овим просторима кроз културу, религију, расу и сукобе који симболизују саму Европу, одлучили смо да посјетимо Андрићград“, рекао је Молина.

Он је навео да је ово врста ходочашћа за све који су прочитали неку Андрићеву књигу, истичући да је Андрић интелектуалац који је симболизовао све вриједности на којима се заснива ЕУ.

Молина је истакао да је идеја Емира Кустурице да направи град културе вриједна сваког поштовања и да је цијели комплекс изузетно модеран, али и важан, посебно због студената који долазе из цијелог свијета.

„Кустурица је изузетан човјек. Упознали смо се у Мадриду, гдје је Кустурица постигао велики успјех у Центру лијепих умјетности“, каже Молина.

Он је најавио да ће по повратку у Мадрид писати о Андрићграду у најпознатијим шпанским магазинима и дневним листовима.

РТРС, Срна