У Андрићграду је данас отворена интерактивна изложба о Првом свјетском рату под називом „Србија 1914″, у организацији Андрићграда и Историјског музеја Србије.

Изложбу је отворио историчар и кустос Историјског музеја Србије Небојша Дамјановић, који је рекао да изложба говори о 100 година од почетка рата, о Србији и српском народу у Великом рату.

„У изложби смо детаљно приказали каква је Србија била уочи Првог светског рата јер су то знаменити моменти наше историје“, каже Дамјановић.

interaktivna-izlozba-u-Andricgradu-2-750x480

Он је истакао да је циљ уводног дијела изложбе да представи динамичан раст српског друштва на почетку 20. вијека на политичком, културном и привредном плану, будући да је то вријеме еманципације и успона Србије.

Дамјановић је подсјетио да се поглед на историју мијења јер многи људи истражују и долазе до нових сазнања, а кроз ову изложбу приказана је и визуелна страна и нова 3D технологија.

„Помоћу `ајпед` уређаја омогућили смо посетиоцима да на један шири начин виде догађаје и људе из тог доба“, рекао је Дамјановић и додао да апликација „Србија 1914″ представља јединствену мобилну платформу створену с циљем да се, употребом нових медија и иновативних концепција, на савремен начин промовише културно-историјско насљеђе Србије.

Он је најавио да ће ова изложба путовати у друге градове и државе, те додао да је већ била у Шведској, а сада је у Андрићграду.

Менаџер Андрићграда Ђорђије Шипчић рекао је да је ово прва проширена интерактивна изложба у Андрићграду, који је овом изложбом проширио своју културну понуду.

„Циљ нам је да кроз изложбу привучемо што већи број младих људи како би упознали нашу историју и дјела која су означила почетак Првог свјетског рата“, каже Шипчић.

Он је додао да се први пут у Андрићграду појављује савремена технологија на изложби с циљем привлачења пажње што већег броја посјетилаца, истакавши да очекују посјете из Вишеграда, околних градова и цијеле регије.

Изложба ће бити отворена до 30. септембра, а посјетиоци ће моћи да погледају дигиталну причу о проширеној стварности Србије 1914. године.

Срна