Представа „Бела кафа“, у извођењу Народног позоришта из Београда, одиграна је на Византијском тргу у Андрићграду у оквиру видовданских свечаности.

Редитељ представе Милан Нешковић рекао је Срни да је публици у Андрићграду синоћ представљен позоришни комад једног од најзначајнијих српских драмских писаца Александра Поповића.

„То је у период између 1941. и 1955. године и говори о једној шесточланој породици, атипичној и препознатљивој српској породици, а бави се питањима и одговорима зашто је права српска породица нестала са ових простора“, рекао је Нешковић.

Према његовим ријечима, представљени су узроци и посљедице нестанка једне грађанске фамилије.

„Провлаче се и преплићу љубав и мржња, уважавање и презир, хумор и горчина, међусобно уништавање, али и помоћ“, навео је Нешковић.

Bela-kafa-750x500-2

Нешковић је нагласио да је велика част гостовати на један од рођендана Андрићграда, који представља нови пијемонт културе на граници Србије и Српске.

„Овде сам везан на специфичан и дубок начин, с обзиром на то да сам режирао отварање Андрићграда и обележавање годишњице Првог светског рата. Та част коју ми је указао Емир Кустурица и то што сада на рођендан играмо представу, представља велико задовољство, али и обавезу“, каже Нешковић.

Он је истакао да је одушевљен публиком, и за сљедећу годину најавио позоришни фестивал у Андрићграду.

Након представе, одржан је концерт рок групе „Рибља чорба“.