У књижари „Или-или“ у Андрићграду вечерас је промовисана књига „Агапе антологија“, аутора Александра Гајшека.

Гајшек је рекао да је „Агапе антологија“ настала поводом 10 година телевизијског серијала и да се у њој налази 12 интервјуа.

„Водио сам се неким критеријумима унутрашњег доживљаја, потом како је публика реаговала и покушавао сам да тематски покријем оно што смо кроз серијал обрађивали“, истиче Гајшек.

Он је навео да су у књизи заступљене теме из психологије, филозофије, науке, умјетности, стваралаштва и све области духа које помажу да се дође до одговора ко је то човјек.

„Ту су били по мом мишљењу наши мудраци, наша духовна интелектуална елита, која је из свог сегмента приложила једну циглу у том неимарском грађењу једног храма мудрости, а ја то тако доживљавам“, каже Гајшек.

Он је издвојио у духовном смислу блаженопочившег патријарха Павла, у умјетничком Емира Кустурицу и Матију Бећковића, а као најемотивнији интервју издвојио је причу са Јеленом Генчић и њеним односом са Новаком Ђоковићем.

Гајшек је рекао да Андрићград има планетарни значај зато што нигдје на свијету не постоји град који је посвећен једном умјетнику, као што је то случај да је Кустурица посветио град Иви Андрићу.

„Жеља да све што су крваве ратне године и векови рушили, он је васкрсао и спојио у једну величанствену синтезу све те стилове и цивилизације које су овде постојале од Римљана, ислама, хришћанства, ренесансе и успио да на његов генијалан начин уклопи“, закључио је Гајшек.