Туристичка организација Републике Српске има свој штанд на манифестацији која је данас почела на простору Београдске тврђаве и наредна три дана покушаће да посјетиоцима из Србије и другим туристима представи љетну понуду Републике Српске.

Виши стручни сарадник у Туристичкој организацији Српске Бранка Михајловић рекла је Срни да би посјетиоцима препоручила авантуристички туризам, рафтинг на Врбасу и Тари, те посјете националним парковима, затим сити брејк дестинације, односно посјету Андрићграду, Требињу и Бањалуци.

„Надамо се повећању броја гостију и ноћења у наредном периоду и наравно препоручујемо бањске центре у Републици Српској – `Бању Врућицу`, центар Лакташи и Бању Дворови“, навела је Михајловићева.

Она је из понуде издвојила и Европско првенство у рафтингу у Бањалуци које је у току, те музички фестивал Демофест и међународни фестивал фолклора.

Директор Туристичке организације Бањалуке Остоја Барашин рекао је Срни да је све веће интересовање за рурални туризам у Српској, додајући да етно село Дубачево за свега мјесец дана рада биљежи одличне резултате у посјећености.

„Министарство трговине и туризма додјељује грантове односно бесповратну помоћ за све оне који желе да улажу у етно туризам“, рекао је Барашин.

Он је додао да је Министарство с тим у вези расписало конкурс који је завршен 8. маја за додјелу грантова укупне вриједности до 2,5 милиона КМ за адаптацију објеката који би били искориштени за рурални туризам.

„Београдски манифест“ који представља туристичку понуду Србије и земаља у окружењу почео је данас и трајаће до недјеље, 24. маја.

Срна