Директор Андрићевог института Емир Кустурица рекао је Срни да ће Академија сценских умјетности у Андрићграду, која ће прве студенте примити у октобру, бити најопремљенија и најснажнија школа режије и глуме у региону.

Веома је важно што предсједник Српске Милорад Додик подржава Факултет лијепих умјетности“, рекао је Кустурица, након што је са Додиком и директором Андрићграда Пером Петровићем обишао комплекс Андрићграда, у чијем саставу се налази и зграда Факултета лијепих умјетности.

Кустурица је рекао да је ово редовна посјета предсједника Српске Андрићграду током које су донесене одлуке да све што је раније договорено буде и реализовано.

Једна од тих одлука је и фондација, као и књижевна и историјска награда која ће бити додјељивана при Андрићевом институту“, рекао је Кустурица.

Он је истакао да је предсједник Српске данас обишао и позориште које би требало да буде спремно до краја године, а уређење ентеријера требало би да почне за мјесец дана.

Кустурица је истакао да је планирано да наредне године на сцени позоришта у Адрићграду и венецијанског позоришта „Ла Фениће-Вердијана“ истовремено буде изведена премијера опере „На Дрини ћуприја“.

Срна / Фото: Славко Гарић