Директор Андрићевог института Емир Кустурица и оснивач Фондације „Лисицин“ Анатолиј Лисицин потписали су у Андрићграду споразум о заједничкој сарадњи у очувању историјских споменика Првог свјетског рата у Русији и на Балкану.

Кустурица је рекао да овај споразум има велики значај за Андрићев институт зато што је ријеч о људима који су освједочени пријатељи Србије и Андрићграда као симболичног представника једне културе.

Данас имамо госте који су необични по свему. Међу њима је и господин Виктор Ивановић који је изградио мноштво цркава и који је 67 одсто своје добити посветио доброчинству и хуманитарном ефекту животном и тиме показао да богати људи могу да буду и богати и добри, односно да служе и да имају комуникацију са остатком становништва“, рекао је Кустурица.

Он очекује да ће сарадња по овом споразуму бити врло видљива, баш као и све оно што је замишљено у Андрићграду, односно у Републици Српској.

Кустурица је рекао да је ово сарадња која је започета са Горњим домом Руске думе, а наставља се са нечим што је нова идеја – да се развија доброчинство и хуманост као веза између два народа.

Лисицин, који је и члан Горњег дома Руске думе, рекао је да се посљедњих пет година бави истраживањем и очувањем гробних мјеста из Првог свјетског рата на простору Украјине и Србије.

Са професором Кустурицом потписали смо споразум који се односи и на очување гробних мјеста на простору бивше Југославије“, рекао је Лисицин.

Он је истакао да ће радове почети у општини Бела Црква у Србији, гдје постоји велики број гробних мјеста у којима су сахрањени руски официри.

Уз помоћ организације професора Кустурице вјерујемо да ћемо успјети испунити оно што смо планирали, а од Института очекујемо сарадњу у дијелу који се односи на архиву, те организовање младих волонтера који би помоглу у радовима у општини Бела Црква“, рекао је Лисицин.

СРНА