У мултиплексу „Доли Бел“ у Андрићграду вечерас је почео фестивал руског филма, током којег ће бити приказано седам филмова.

Горица Ћећез из Андрићевог института рекла је отварајући фестивал, да је Други свјетски рат овогодишња тематика филмова који ће бити приказани.

„Срби и Руси имају несрећу да су учествовали и страховито страдали у оба свјетска рата, али су тако изградили богату историју која ће увијек бити инспирација, како књижевницима тако и филмским ствараоцима“, рекла је Ћећезова.

Она је додала да је ријеч о филмовима највишег умјетничког ранга у којима се крију симболика, традиционалност и визуелна раскош.

Аташе за културу Амбасаде Русије у БиХ Ана Ивљева рекла је да су филмове за другу по реду ревију, чија је тема Други свјетски рат, одабрали заједно са прослављеним режисером и директором Андрићевог института Емиром Кустурицом.

„Предложили смо најквалитетније филмове и заједно смо одабрали седам филмова који ће бити приказани“, рекла је Ивљева и додала да је велика част бити у Андрићграду и организовати Другу ревију руских филмова.

Она је истакла да је ријеч о ратним и антиратним филмовима, који говоре о хуманизму, о вјери човјека у мир, у достојанствен живот, о љубави према земљи.

Након отварања приказан је филм „Ждралови лете“ из 1957. године режисера Михаила Калатазова.

Фестивал су организовали Амбасада Русије у БиХ и Андрићград.

Срна