Филм ”Бићемо прваци светa“, у режији Дарка Бајића, о почецима и успјесима југословенске кошарке приказан је вечерас у биоскопу „Доли Белу Андрићграду.

На позив Емира Кустурице, пројекцији филма присуствовали су редитељ Дарко Бајић, те глумци Страхиња Блажић, Сергеј Трифуновић и Ивана Дудић.

Прослављени српски редитељ Емир Кустурица рекао је да биоскоп обнавља традицију, већ заборављену, а поново успостављену, која се зове домаћи филм и преко домаћег филма повратак биоскопске сале.

Кад смо Дарко Бајић и ја започињали, живјели смо у држави у којој је најгори домаћи филм имао 100.000 гледалаца више у Београду, него што је имао најбољи амерички, односно филм из иностранства. И то се некако рушењем бивше државе, нажалост, укинуло”, каже Кустурица.

Андрићград - Емир Кустурица на прој

Он је додао да је онда дошло до новог вриједносног система у коме су на Западу сви мултиплекси радили како ваља, а једино је на Истоку, на овом балканском терену дошло до тога да су људи гледали филмове прво на ди-ви-ди-ју, а сада на „Јутјубу„.

Ово је само наставак наше културне политике у којој желимо да вас вратимо у биоскопе и да гледате филмове заједно, јер томе замјене нема”, рекао је Кустурица.

Аутор филма Дарко Бајић каже да је фасциниран Андрићградом и публиком.

Изузетно је важно да биоскоп опстане, зато што доласком побеђујете телевизију, медије”, каже Бајић.

Он истиче да је ово право мјесто гдје могу да се виде аутори из цијелог свијета, гдје може да се мисли својом главом и гдје својим реакцијама на неки начин кажеш шта мислиш онима који сједе поред тебе и зато је биоскоп важан.

Овај филм је прича о Југославији, о једној бившој земљи у којој смо сви ми живели. У времену срушених и поремећених вредности у култури и у животу, добро је вратити се назад, видети вредности и наставити даље”, каже Бајић.

Бајић је рекао да је потребно да се схвати да је до изградње тих вриједности, прије свега, дошло зато што је друштво размишљало на прави начин, те подржавало таленте и младе људе.

Андрићград - Страхиња Блажић

Желим вам да осетите тренутке да стварно можете да остварите одређени циљ. Треба да сањате у животу и да у својим професијама постанете светски прваци као што су ови момци постали. Ови момци су лузери који су на првенствима Европе освајали последња места и дошли су до тога да освоје златну медаљу. То што се на крају дешава, што постају светски прваци, то је прави магнет за младе људе”, поручио је Бајић.

Сергеј Трифуновић рекао је да је филм окупио добру екипу, што је резултирало оваквим филмом.

Страхиња Блажић каже да је привилегија играти великог човјека, визионара Небојшу Поповића.

Изузетно сам срећан због промоције у Андрићграду, одакле носим дивне утиске”, рекао је Блажић.

Пројекција филма „Бићемо прваци света” одржана је истовремено у три сале биоскопа „Доли Бел које су биле испуњене до посљедњег мјеста.

СРНА / Јована Боровчанин