Поводом 40 година од смрти српског књижевника, дипломате и нобеловца Иве Андрића у суботу 21. марта 2015. са почетком у 20:00 часова и у недељу 22. марта са почетком у 17:00 часова у великој сали биоскопа „Доли Бел”, биће одржана промоција и пројекција документарног серијала „Бити човек – Иво Андрић”.

Аутор и продуцент серијала је Соња Михајлов, редитељ Миљан Глишић, а рађен је према сценарију Данице Пајовић и Михајловљеве и продукцијске куће „Станковић & синови”.

Серијал прати узбудљив животни пут Иве Андрића и сниман је у девет градова бивше Југославије који су обележили његов живот: Травник, Сарајево, Загреб, Зеница, Гуча Гора, Врњачка Бања, Соко Бања, Херцег Нови.

Такође, серијал се сниман и на многобројним локацијама у Београду – граду у коме је тај нобеловац најдуже живео, написао своја највећа дела и који је највише волео, док су сегменти снимани у Кракову и Стокхолму.

Први пут после више од пола века једна филмска екипа из Србије је снимала у Нобеловом комитету у чувеној рококо сали где се доноси одлука о добитницима Нобелове награде за књижевност, у концертној дворани где се одржава церемонија доделе и у Градској кући где шведски краљ и краљица традиционално одржавају свечани бал за лауреате тог престижног признања.

Соња Михајлов нас током четири епизоде води кроз биографију и стваралаштво јединог југословенског нобеловца. Њени бројни саговорници бацају ново светло на приватан живот, идеолошко опредељење, дипломатску каријеру и уметничке узоре великог књижевника, али и дефинишу социокултурне и историјске прилике времена с којим се борио Иво Андрић.

У серијалу говоре: проф. др Дарко Танасковић, др Милош Ковић, редитељ Емир Кустурица, др Жанета Ђукић Перишић, kњижевник Мухарем Баздуљ, Велики мајстор ВРЛС др Ранко Вујачић, мр. сц. Велимир Висковић, др Радојевић Мира, директор Музеја града Београда Татјана Корићанац, академик  Радован Вучковић, проф. др Јулијана Вучо, академик Драгослав Михаиловић, сликар Димитрије Марић, песникиња Босиљка Пушић, театролог Јован Ћирилов, Зона Калембер, Kansliansvarig Svenska Akademien, Нобелов комитет Odd Zschiedrich

ivo-andric

O СЕРИЈАЛУ:

На простору растрзаном великим силама и унутрашњим поделама, на попришту устанака и светских ратова, један сиромашни дечак из провинције стрпљиво и постепено израста у интелектуалца, дипломату и великог писца који ће достићи светску славу. Његов дар израња из сукоба и хаоса, његове мисли из културе Истока и Запада, а теме – из народних предања и тешке историје Балкана. Његова узбудљива биографија равна је његовом стваралаштву и представља онтогенезу ХХ века који никако да остане за нама. Ово је прича о Иву Андрићу“.

Синопсис:

Прва епизода: НЕМИРИ (1892-1914)

Детињство и рану младост Ива Андрића обележили су смрт оца, одвајање од мајке, одрастање у Вишеграду и стасавање у Сарајеву. Мало познати детаљи из формативних година Ива Андрића прате одрастање једног бунтовног песника чија је крила сурово подсекао Први светски рат.

Друга епизода: ЕX РONTO  (1914-1925)

Андрићева младост пребрзо је нестала пред страхотама рата и мучне робије. Зрелији и опрезнији Андрић стиже у Београд с ауром уклетог младог песника који је почео да пише прозу. Први пут га виде очи жене која га никада неће напустити, чак ни када заволи другу. Сплетом околности улази у дипломатију, док му књижевни углед незадрживо расте. Следи позив од утицајног тајног друштва који само потврђује Андрићев статус у културној елити Краљевине.

Трећа епизода: Госпођица (1925-1945)

Иво Андрић доживљава фаталну љубав и најстрашнији рат који је свет икада видео. Живот и писање под немачком окупацијом и савезничким бомбама мање су страшни од етичких и моралних дилема човека који жели да живи само ако остане човек.

Четврта епизода: На Дрини ћуприја (1945-1975)

Иво Андрић као мост између култура Краљевине и Социјалистичке Федеративне Републике Југославије, трпи ударце са обе обале. Али река његовог детињства научила га је да кроти бујице и Андрић успева да исплива снажнији и сјајнији него икада. Коначно доживљава златну јесен свог бурног живота и каријере само да би, како сам каже, „у једном трену све моје сагорело”.

Серија „Бити човек- Иво Андрић” представља свеж, људски поглед на мање познату страну нашег највећег писца.