Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије рекао је вечерас је у Андрићграду, на предавању о теми „Страх и слобода“, да је мудрост ићи средњим путем између слободе и страха, који се може савладати љубављу према другогоме, без обзира на све.

Владика Григорије је истакао да је проблем што човјек бјежи од страха ка слободи, те се врло често у том превеликом страху управо удаљава од слободе.

Човјеков живот и јесте ход између страха и слободе, а људски страхови су бројни и различити и људи живе у различитим фрустрацијама“, рекао је епископ Григорије.

Он је истакао да једино љубав према Богу и између људи може човјеку да омогући да осјети додир слободе.

Истичући да су страхови разноврсни, од бриге за дјецу, бриге од болести и других страхова, епископ Григорије је напоменуо да је онај крајњи, који проузрокује све страхове људске – страх од смрти.

Човјеков начин постојања је да живи у љубави и да изађе из самог себе, да не буде роб сопствене природе. Бог је апсолутно слободан, а човјек је ограничен границама“, рекао је владика Григорије и напоменуо да човјек не може имати слободу ако нема љубави.

Епископ Григорије је истакао да је снага Божије љубави у томе што је Бог апсолутно слободан и зато може да ослобађа, а да удаљавање од њега представља сједињавање са страхом.

Владика је рекао да су Вишеграђани побожни и добри људи, али да се затвореност појављује на сваком кораку и страх од другога и другачијег.

Тако су људи овдје реаговали на градњу Андрићграда. Као да им неко одузима град, а не као да им неко дарује град. Хришћански поглед на свијет је да је други и другачији добар“, рекао је владика Григорије.

Предавање, које је одржано у препуној сали биоскопа у Андрићграду, организовала је Српска православна црквена општина Вишеград у сусрет највећем хришћанском празнику Васкрсу.

Срна