На пригодној свечаности 26. јануара, у комплексу Андрићграда у Вишеграду, отворен је нови, репрезентативни ресторан „Златна Моруна“, чиме су угоститељски садржаји у овом културном, едукативном, образовном и туристичком комплексу додатно комплетирани.

Први гости „Златне моруне“, смјештене у главној улазној кули Андрићграда, били су учесници осмог филмско-музичког фестивала „Кустендорф“, који је крајем јануара одржан на Мећавнику у Мокрој Гори, међу којима је био и познати амерички режисер мексичког поријекла, Алфонсо Куарон.

Идејни творац и већински власник Андрићграда, познати режисер Емир Кустурица, је појаснио да је нови ресторан у овом здању од камена добио име по некада чувеној београдској кафани „Златна моруна“, у којој су се прије Првог свјетског рата окупљали чланови „Младе Босне“.

restoran-2

- Желимо да овдје, у Андрићграду, оживимо ту везу са слободарским идејама младобосанаца у борби против ондашње тираније, појаснио је Кустурица.

Зидови овог, по свему необичног ресторана осликани су фрескама познате умјетнице Бисеније Терешченко, која је аутор чувеног мозаика у улици „Младе Босне“ у овом комплексу, на коме су овјековјечени ликови Гаврила Принципа и његових младобосанаца.

restoran-3

- Госпођа Терешченко је на фантастичан начин успјела да технику мозаика пренесе на фреску, на којој су у новом ресторану осликани познати ликови, којима је дат нови контекст, рекао је Кустурица, додавши да посјетиоци ресторана имају утисак да на зидовима паралелно гледају два филма.

Кустурица је појаснио да ће Терешченкова и убудуће бити главни сликар Андрићграда.

Славко Хелета  / ФОТО: Светлана Новаковић