Директор Андрићевог института Емир Кустурица рекао је вечерас, отварајући изложбу сликарке Биљане Вуковић из Београда, да људи у Вишеграду имају прилику да виде изложбу какву сви центри у Европи могу да пожеле.

Кустурица је нагласио да је Вуковићева озбиљан умјетник, те да у њеним графикама види животни жар који код Андрића стоји у литератури.

Захваљујемо умјетници Биљани Вуковић што је омогућила да видимо ту боју нарави и боју људскости која је скривена дубоко и врло често под хидрауличком пресијом и кад изађе на површину претвара се у рушилачку снагу“, рекао је Кустурица.

Књижевница Љиљана Дугалић из Београда истакла је да је сликарка загледана у ствари које задивљују својом љепотом.

Биљана је у својом стваралачком животу срећно успјела да пронађе простор инспирације и испунила задатке, а уједно показала да стварати не значи измишљати, него откривати и да стварање није подражавање него препознавање“, каже Дугалићева.

Izlozba-u-Institutu-2
Сликарка Биљана Вуковић каже да су Вишеград и Студеница два мјеста која много воли и гдје често одлази.

Мостови који постоје на мојим радовима су мостови које ми градимо кроз нашу умјетност према свијету, али ми свијет доводимо и у Вишеград. Мост је симбол једне везе људи која може да стави неизбрисив траг“, каже Вуковићева.

Ауторка је до сада имала 30 самосталних изложби и учествовала је на бројним групним изложбама широм бивше Југославије и Европе, а добитник је и награде „Велики печат Графичког колектива“.

Биљана Вуковић је редовни професор на Факултету ликовних уметности у Београду, одсјек графике. Вишеграђани ће ову изложбу графика у Галерији Андрићевог института моћи погледати наредних мјесец дана.

СРНА