Најмлађа, а највећа атракција у Српској

Ниједно мјесто у РС за тако кратко вријеме није привукло толико интересовање страних медија, званичника и познатих личности, а са њима се очекују и све бројније посјете страних туриста. Популарност његовог идејног творца Емира Кустурице, заједно са јединственим амбијентом и градњом, већ су у овај град у малом привукли око 200.000 посјетилаца годишње.

- „По нашим процјенама, толико је људи посјетило Андрићград ове године, што је за 30 – 40 одсто више него годину прије. У односу на прошлу годину примјетно је и да има око 300.000 више улазака аутомобила на овдашњем граничном прелазу са Србијом, што је такође одређени показатељ посјета“, каже менаџер Андрићграда Ђорђије Шипчић.

Долазак планетарно познатих личности, као што су Новак Ђоковић, француска глумица Одри Тату или пјевачица Заз, зачинили су посјете посебном дозом гламура у овој години, али највјернији посјетиоци и даље су људи из РС и Србије. На прослави Видовдана њих 15.000 попунило је сваки педаљ Андрићграда и све смјештајне капацитете у том дијелу РС. Многи из околних мјеста долазе и само како би попили кафу или погледали неки филм у модерном биоскопу.

nole-andricgrad

- „Занимљиво је да посјета Новака Ђоковића уопште није била најављена, већ смо за то чули тек пола сата прије него што ће он доћи, али се за то вријеме толико народа сакупило на улицама да су преплавили Андрићград. Дјеца су отишла са часова да би га видјела“, – препричава кроз смијех Шипчић.

Они који прошетају Андрићградом често, каже, могу срести и Емира Кустурицу који са гостима поразговара, а и фотографише се. Његова визија је, каже Шипчић, да Андрићград буде прије свега културни па туристички центар.

- „Важну улогу у овом комплексу игра Андрићев институт гдје је увјек постављена нека изложба, а током цијеле године имамо различите манифестације и дешавања у вези са књижевношћу, историјом, филмом, оријенталистиком и слично. Ту долазе наши најпознатији писци, попут Матије Бећковића. Људи немају толико навику да посјећују та дешавања, али вјерујемо да ће се и то промјенити са отварањем позоришта у 2015. години. Биће то позориште са највећом бином на Балкану, а на њој ће премијерно бити изведена опера „На Дрини ћуприја“ у извођењу венецијанске опере. То би требало да буде на Видовдан“, каже Шипчић.

Гастро понуда је шаролика – од сарајевских ћевапа и италијанске пице до чешког пива, домаћег вина и ракије. За 13. јануар планирано је отварање и ресторана националне кухиње.

- „У плану нам је да за туристе повежемо Шарганску осмицу у Мокрој Гори, Национални парк Тара и Андрићград, односно да направимо комплетну туристичку понуду тако да људи имају шта да раде седам дана. Надамо се да ће се то завршити за двије–три године“, каже Ђорђије Шипчић.

Туристи ће тако моћи да уживају у несвакидашњем амбијенту јер овакву мјешавину стилова градње, од византијског, турског, аустроугарског и модерног, тешко да ћете наћи у неком другом српском граду.

Блиц