У Андрићевом институту у Андрићграду завршен је научни скуп посвећен Бранку Ћопићу, на којем је своје реферате изложило око 30 професора из Републике Српске и Србије.

Члан уредништва „Матице српске“ Драгана Тодоресков каже да је на скупу излагала рад о Ћопићу који се бави културолошким разликама и њиховим превладавањем у романима „Не тугуј бронзана стражо“ и „Осма офанзива“, као и феноменом метафоре који је вишезначан појам у књижевном дјелу Бранка Ћопића.

Овај скуп представља изузетан допринос дјелу Бранка Ћопића, јер до сада није релевантно сагледавано у смислу дубљег понирања у његову поетику и зато су радови са овог скупа веома драгоцјени и доприносе дочитавању свега онога што је овај писац написао“, каже Тодорескова.

Научни сарадник Института за књижевност и умјетност у Београду Бранко Златковић истиче да је ово скуп који ће на прави начин представити живот и дјела Бранка Ћопића.

Бранко Ћопић је и сам стварао анегдоте, и те приче на један каракетристичан и слојевит начин говоре о његовом приватном животу“, рекао је Златковић и додао да су многе објављиване на радио и телевизијским станицама.

У оквиру научног скупа, који је трајао два дана, промовисане су двије књиге и одржан јеконцерт духовне музике Панчевачког српског црквеног пјевачког друштва.

СРНА / Јована Боровчанин