Једини филмски пројекат којим се обиљежава 100 година од почетка Првог свјетског рата – „Бранио сам Младу Босну“ , редитеља и сенаристе Срђана Кољевића, премијерно је приказан у биоскопу „Доли Бел“ у Андрићграду.

Прослављени српски режисер Емир Кустурица рекао је да је ово први пут да се филм „Бранио сам Младу Босну“ приказује у Републици Српској, односно у истоименој Улици Млада Босна, истакавши да је права ријеткост да улица и филм носе исти назив.

Кроз ово филмско остварење Срђана Кољевића глумци су остварили одличне улоге, а посебно зато што су кроз тумачење младобосанаца донијели искрену чистоту заноса и идеализма, толико важног за ову причу“ , рекао је Кустурица.

Он је додао да прецизна и детаљна реконструкција суђења Гаврилу Принципу и младобосанцима, оптуженима за велеиздају и атентат, открива много тога, а прије свега животну причу часног адвоката Рудолфа Цистлера.

Кољевић је рекао да је филм прича о „Младој Босни“ и сарајевском атентату из угла Рудолфа Цистлера, који је несебично одлучио да брани оптужене, извргавајући себе опасности од линча.

Таква врста храбрости је ријетка и данас и зато сам сматрао да је важно испричати ову причу“ , каже Кољевић.

Он је изразио задовољство што публика препознаје универзалност ове приче и што су млади глумци схватили суштину идеје слободе којом се овај филм бави.

Овог филма сигурно не би било да није било помоћи Емира Кустурице, у тренуцима кад нам нико није помагао Кустурица је био ту и ово је срећан резултат, који цијени публика“ , рекао је Кољевић.

premijera-mlada-bosna

Кољевић је подсјетио да је филм сниман на локацијама Београда, Мокре Горе, Сарајева и Панчева, гдје су кориштени оригинални затвори из аустроугарског периода.

Ваја Дујовић каже да је ово њена прва улога у филму и да је презадовољна реакцијом публике.

Јако сам узбуђена, а посебно зато што сам овако дивним поводом дошла у Вишеград и Андрићград. Ово је јединствена прилика да вријеме проводимо са Емиром Кустурицом, који нас је јако лијепо угостио као домаћин“ , каже Дујовићева.

Милош Ђуровић, који је у филму тумачио улогу Гаврила Принципа, рекао је да је имао велику одговорност тумачећи овај историјски лик.

Одлучио сам да представим Гаврила Принципа онако како га видим и да осјетим његову тежњу за слободом“ , рекао је Ђуровић.

Филм „Бранио сам Младу Босну“ први пут је синоћ приказан у Републици Српској, а Андрићград је добио ексклузивно право да се само у њему приказује овај филм који ће бити на репертоару до 11. децембра у 20:00 часова.

СРНА