Концерт духовне музике у Галерији Андрићевог института у суботу 27. децембра 2014. године са почетком у 20:00 часова

На овом изузетном концерту наступа Панчевачко српско црквено певачко друштво, најстарији ансамбл ове врсте код нас основан 1838. године који заузима једно од најзначајнијих мијеста у музичкој историји српског народа и културе.

Хором диригује Вера Царина, која је своје студије завршила на Кијевском конзерваторијуму.

Панчевачко српско црквено певачко друштво основано је прије 176 годину, 29. марта 1838. при Успенском храму у Панчеву. У то доба, ни један град у Србији није имао организовано пjевачко друштво, тако да је Панчевачко српско црквено певачко друштво (ПСЦПД) постало свиjетла тачка и исходиште духовног појања, које је тек касније захватило и друга мjеста. 

Од дана оснивања, до данашњих дана, Друштво је имало и има, дуг и плодоносан живот. У њему су своје миjесто увиjек налазили најугледнији грађани Панчева.

Судбина Друштва подсjећа на судбину православног хришћанина крајем деветнаестог и током бурног двадесетог вијека. Нераскидиво је везана за историју наше земље. Било је много тешких периода, искушења и изазова. Ипак, надахнуто Божанском љубављу и предвођено најзначајнијим ствараоцима као што су Никола Ђурковић, Прота Васа Живковић, потом Корнелије Станковић који је посветио „Божествену службу“  управо панчевачком Друштву, затим Даворин Јенко, па Мита Топаловић, Јован Бандур, др Миховил Томандл и други велики несебични људи.

Друштво никада није престајало да дјелује.