СУДБИНА НАРОДА СА ОБЈЕ СТРАНЕ ДРИНЕ

У Галерији Андрићевог института у Андрићграду, која од скора носи назив „Лубарда“, у знак сјећања на великог српског сликара Петра Лубарду, постављена је изложба под називом „Почиње рат-судбина народа са обе стране реке Дрине“.

У сарадњи са Андрићевим институтом, под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, организатори изложбе су Архив Србије и Историјски архив из Ваљева.

Аутор изложбе, Велибор Видић са сарадником Светозаром Гачићем, приказује оригиналне документе, бројне фотографије и записе који свједоче о великом страдању српског народа са обје стране Дрине, након отпочињања Првог свјетског рата.

За потребе изложбе аутори у обезбједили грађу из Архива Србије, Историјског архива Ваљева, из библиотечких фондова Народне библиотеке Србије, Библиотеке у Ваљеву и из више приватних збирки.

У каталогу, који је специјално штампан за ову изложбу, између осталог пише: „Народ са обе стране реке Дрине, пре свега српски, је у коначним решењима великих сила скоро увек остајао подељен овом реком. За њега су и Први и Други светски рат и они пре и после њих били стална борба за опстанак и за заједнички живот“.

Изложба је отворена до средине јануара 2015. године.

Славко Хелета

[portfolio_slideshow id=7231]