У Андрићевом институту у Андрићграду почео је дводневни научни скуп посвећен књижевном стваралаштву Бранка Ћопића.

Руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института Александра Вранеш рекла је Срни да то што се скуп одржава у граду једног писца, јединственом на свијету, потврђује да бављење књижевним дјелом Бранка Ћопића представља значајан умјетнички и научни допринос књижевној и научној јавности.

Неопходно је са критичким освртом приступити дјелу Бранка Ћопића, јер је имао своје поетско особено виђење. Вјерујемо да ће књижевни критичари, људи који су се овдје окупили или они млади који тек стасавају, представљати нови циклус у поетичном и књижевном посматрању Ћопићевог дјела“, истакла је Вранешева.

Она је додала да ће и након овог скупа бити објављен зборник радова, који ће бити пракса и за друге скупове Одјељења за књижевност Андрићевог института.

Професор Универзитета у Београду Јован Делић истакао је да вријеме није било наклоњено Ћопићу, јер је у једном систему све елиминисано што је писао.

Ћопић је имао утопијску слику света, али је био међу првима који је развијао критичку слику света, његове сатиричне приче и комедије сасвим су другачије од уобичајене линије“, навео је Делић.

Barnko-Copic-institut-2

Он је додао је Ћопићева модернистичка линија најбољи израз достигла у „Башти сљезове боје“ и да је то најтоплија књига и слика која његује сатирачни поглед на свијет, која донекле може наслутити зашто је Ћопић добровољно напустио овај свијет.

Делић је истакао да је ово прилика да се Ћопић актуелизије, подсјећајући да је Иво Андрић за њега рекао да је рођени приповједач.

Учесник скупа Антонела Приснић оцијенила је да је ово одлична прилика за присјећање на живот и дјело Бранка Ћопића и да буде дат нов допринос проучавању његовог дјела.

Одјељење за књижевност Андрићевог института на најбољи начин ће сачувати од заборава наше књижевнике и подсјетити нас на њихова дјела“, истакла је Приснићева.

У оквиру научног скупа планирана је, између осталог, промоција књиге Вука Стефановића Караџића „Срби сви и свуда“, која ће бити одржана вечерас у галерији Андрићевог института.

Сутра, након литургије у цркви у Андрићграду у 9.00 часова, биће одржано више предавања посвећених Бранку Ћопићу и његовом књижевном ставралаштву.

СРНА / Јована Боровчанин