Велика награда хуманитарне организације Јапанско друштво уручена је вечерас у Београду предсједнику Републике Српске Милораду Додику, премијеру Србије Александру Вучићу и прослављеном српском режисеру Емиру Кустурици.

Кустурица је нагласио да је добро да се за непрофесионални хуманистички рад добије награда, посебно у вријеме када се тим радом баве професионалци.

Ја сам свој живот усредсредио на пројекте, а један од њих је хуманизација животног простора“, истакао је Кустурица.

Кустурица је истакао да га опсједа то како су Јапанци успјели уз идеју скромности, која је сада, због глобализације, изгубила своју основну поруку.

Кад сам растао, мајка ме учила да будем скроман, а данас не дај Боже да мајка то каже дјетету, јер пропаде у великом свијету“, додао је Кустурица, који је награду вечерас примио заједно са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и премијером Србије Александром Вучићем.

Кустурица је навео да је тајна да се буде скроман, и у исто вријеме да се праве велика дјела, оно што Јапан скрива у себи.

То је спој интроверзије и екстравертности, коју, нажалост, ми немамо, а коју би требало да савладамо, и да савладамо нашу експлозивну нарав и природу“, истакао је Кустурица.

Он је рекао да Јапан управо пружа прилику да се научи како се може живјети у друштвеној кохезији и равнати једни према другима, а у исто вријеме остати индивидуа.

Више сам него срећан што у тој дилеми да ли сам хуманиста или режисер, могу да додам и да сам гитариста“, нашалио се Кустурица.

Велика награда додијељена је прослављеном српском режисеру Емиру Кустурици као ствараоцу и хуманисти за изванредан допринос развоју културне свијести у региону, посебно у Србији и Српској, као и за допринос афирмацији културе, историје и традиције Срба и осталих народности које живе на овим просторима, те за реализацију дугорочних пројеката на Мокрој Гори и Андрићграду, којима се афирмишу културне и друге трајне вриједности.

Поред Кустурице награде су још уручене предсједнику Републике Српске Милораду Додику и премијеру Србије Александру Вучићу.

Велика награда Јапанског друштва додијељена је предсједнику Републике Српске Милораду Додику за свеукупан допринос развоју друштва, економије, безбједности Српске и региона, као и за допринос подизању угледа Републике у региону и ван регионалних граница, наводи се у образложењу награде Јапанског друштва, српске непрофитне организације чији је циљ зближавање народа Србије и Јапана.

Додику је награда додијељена и за покретање свеукупних друштвених реформи, за допринос у реализацији нове етапе прогреса друштва и подизање нивоа међудржавних, међунационалних и општих људских односа у Српској.

Премијеру Србије Вучићу Велика награда додијељена је за допринос развоју Србије, отпочињањем свеукупне друштвене реформе, посебно за изванредне напоре које чини у изградњи новог, савременог друштвеног уређења заснованог на највишим свјетским стандардима.

Приједлог за Велику награду даје жири састављен од еминентних јавних личности из свијета културе и образовања, а награде се додјељују лауреатима на годишњој свечаности.

Јапанско друштво је српска непрофитна организација која зближава народе Србије и Јапана узајамним разумијевањем, уважавањем и сарадњом, с циљем његовања конструктивног, складног и динамичног односа између два народа.

Велика награда хуманитарне организације Јапанско друштво уручена је Додику, Вучићу и Кустурици у Клубу народних посланика Србије у Београду.

СРНА