У биоскопу „Доллy Белл“ у Андрићграду одржана је промоција зборника „Ризничари и памтитељи“ и „Ратна књижевност Републике Српске“, чији је издавач Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Уредник и руководилац пројекта Бранко Летић рекао је да су зборници радова резултат вишегодишњих пројеката који су уз помоћ Министарства науке и технологије Републике Српске организовани на Филолошком факултету у Бањалуци и Филозофском факултету на Палама.

Осим наставника и сарадника са матичних катедри за Српски језик и књижевност, у пројекте су били укључени и еминентни научници са других факултета из Србије, Црне Горе и Канаде“, навео је Летић.

Професор Саша Кнежевић каже да је основни циљ зборника „Ратна књижевност Републике Српске“ да се покаже да се и за вријеме рата писало, односно да постоји ратна књижевност.

Покушавали смо да пронађемо што више аутора који су писали у овом времену и да све из тог периода буде истражено. Ово је траг који ће показати да постоји ратна књижевност“, рекао је Кнежевић.

Он је додао да је у зборнику објављено 25 радова 15 аутора.

Професор на Филолошком факултету у Бањалуци Ранко Поповић рекао је да је зборник „Ризничари и памтитељи“, како му и сам поднаслов „Православна духовност у српској књижевности 20. вијека“ казује, посвећен једном феномену савремене српске литературе, његовој православној духовној матрици.

Он је посебно захвалио Андрићграду који је омогућио представљање зборника, а уједно и резултата рада професора и њихових сарадника, како би сачували од заборава српску књижевност.

СРНА / Јована Боровчанин