У Андрићевом институту у Андрићграду одржан је тродневни семинар за наставнике и библиотекаре из Републике Српске и Србије о теми „Индивидуални и групни рад у школској библиотеци“, у организацији Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Наставник из основне школе из Београда Оља Раденковић одржала је предавање о теми „Интернет, библиотеке и образовање“, у оквиру које је учесницима семинара појаснила кориштење интернета и разних сајтова, односно начин како приближити дјеци онлајн учење и учење на даљину.

На предавању сам покушала објаснити кориштење сајтова за усавршавање наставника и како их спојити са наставним планом и програмом који дјеца треба да савладају у школама“, каже Раденковићева.

Она је појаснила да је за дјецу користила сајтове са видео-игрицама, који употпуњују наставу, да би их заинтересовала и приближила наставу да буде у складу са њиховим интересовањима.

Раденковићева је рекла Срни да наставници схватају колики је значај интернета и техничких средстава у настави, али и да сада дјеца знају много више од одраслих.

Учесници семинара су првог дана говорили о школским библиотекама у настави, њиховом положају и значају, а други дан о креативности школске библиотеке и начину рада у школским библиотекама. Говорило се и о томе како адолесцентима приближиити књигу и како радити са дјецом предшколског и школског узраста“, додала је Раденковићева.

Библиотекар из Народне и Универзитетске библиотеке Републике Српске Мирела Шарић рекла је да је на семинару било ријечи о стању и перспективи развоја школског библиотекарства.

Она је додала да је планиран наставак семинара, сљедеће године у Андрићграду.

Учесници семинара су након подјеле сертификата посјетили учионицу Иве Андрића и друге знаменитости у Вишеграду.

СРНА – Јована Боровчанин