Директор Андрићевог института Емир Кустурица рекао је данас да је у новембарском броју „Историјских свесака“, који је посвећен Српској војсци у Првом свјетском рату, назначајније то што обилује мноштвом података који поткрепљују идеју да је српска војска била добро организована.

Хипотетичке теорије говоре да би нас било 40 милиона да нисмо учествовали у рату, али оне, наравно, не вриједе. Користан податак је да ми данас имамо државу која се зове Република Српска“, рекао је Кустурица у Андрићграду на промоцији новог броја „Историјских свесака“.

Кустурица, који је главни и одговорни уредник „Историјских свесака“, истиче да се, сваки пут када у историји долази до ревизије, пале „црвене лампице“.

Према његовим ријечима, наводи из „Историјских свесака“ још су једна потврда да је одмах иза Балканског рата, посебно са Бугарима и Румунима, дошло до Првог свјетског рата, али наравно не кривицом Срба.

Кустурица каже да су се у том рату појављивали до тада невиђени ратни генији на европском тлу, да би послије иста та снага, по старом балканском обичају, била трошена на погрешан начин у рату.

Он је навео да је једна од тема једанаестог броја „Историјских свесака“ и политика Аустроугарске према Србији 1913. године.

Нови број доноси и Извјештај професора Московљевића о српским ђацима у Русији за вријеме Првог свјетског рата, Историјски извор: Предвиђање будућности или зашто је Русија ступила у Свјетски рат, те текст о страним медицинским мисијама у Србији 1914. године и друге теме.

Зборник „Историјских свесака“ у којем ће бити обједињени сви бројеви биће представљен до краја године.

СРНА – Јована Боровчанин