Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је сарадња Андрићграда са венецијанским позориштем „Ла Фениће-Вердијана“ за постављање опере „На Дрини ћуприја“ на програм ове реномиране културне установе од великог значаја, с обзиром на то да је Република Српска показала способност да се на овако високом нивоу укључи у културне трендове савремене Европе.

Венецијанско позориште ‘Ла Фениће-Вердијана’ и Андрићград данашњим обнављањем уговора успоставили су сарадњу у институционалном смислу, чиме је потврђено опредјељење за заједнички рад на великом пројекту као што је опера ‘На Дрини ћуприја“, истакао је Додик у телефонској изјави Срни из Милана.

Имајући у виду логистичке и организационе припреме, рекао је предсједник Српске, биће потребно доста времена, рада и труда да би био реализован један овакав музичко-сценски спектакл као што је опера „На Дрини ћуприја“.

Ми смо наше партнере увјерили у способност Републике Српске да обезбиједимо логистику и да се представа, коју ће режирати Емир Кустурица, истовремено игра и у позоришту у Венецији и у позоришту Андрићграду. То је, свакако, пројекат који ће дати једну сасвим нову поруку, нову димензију и једно ново разумијевање значаја Андрићграда“, рекао је предсједник Додик.

Он је оцијенио да је за Републику Српску и њено представљање у Европи и свијету од капиталне важности цјелокупни пројекат Андрићграда и оно што он већ сада може да обезбиједи на интернационалном плану.

Кустурица и ја смо данас у Милану, након потписивања уговора са представницима венецијанског позоришта, одржали конференцију за новинаре која је била веома пропраћена од италијанских и француских медија, а имали смо и неколико значајних интервјуа. У Милану сви спомињу Републику Српску и Андрићград и то су ријечи које су се овдје удомаћиле што довољно говори колико је Андрићград допринио репутацији саме Републике Српске“, нагласио је Додик.

Он је истакао да Андрићград има интернационалну димензију и једно велико уважавање које се могло видјети на сваком кораку у Милану.

То је доказ да је Андрићград пројекат који превазилази било какве малициозне и друге локалне тврдње које су се могле чути у претходном времену. Ако људи оваквог културног нивоа и институционалног значаја, које смо данас срели у Милану, разумију важност Андрићграда готово је смијешан онај ко се нашао да оспорава важност једног таквог пројекта“, истакао је Додик.

Он је нагласио да је заједнички рад венецијанског позоришта и Андрићграда на великом пројекту као што је опера „На Дрини ћуприја“ још један доказ да је Андрићград пријестоница културе Републике Српске.

По ко зна који пут показало се да је Андрићград потврдио своју оправданост и да све што се дешава у оквиру зидина града од камена даје једну нову димензију културној сцени Републике Српске и саму Републику представља на најбољи начин“, констатовао је Додик.

СРНА