Прослављени српски редитељ Емир Кустурица изјавио је Срни да је данас у Милану обновљен уговор са венецијанским позориштем „Ла Фениће-Вердијана“ за постављање опере „На Дрини ћуприја“ на програм ове реномиране позоришне институције, чиме ће бити остварен његов стари сан да се екранизује литература нобеловца Иве Андрића.

Реализацијом овог пројекта добићемо једно репрезентативно дјело које говори о миру и солидарности и које дубоко задире у основне елементе живота и драме наших народа“, истакао је Кустурица у телефонској изјави Срни из Милана.

Он је додао да ће музичко-сценски спектакл „На Дрини ћуприја“ бити рађен у копродукцији Андрићграда и венецијанске опере.

Предсједник /Републике Српске Милорад/ Додик и ја смо данас на конференцији за медије у Милану, пред око 200 новинара, говорили о пројекту ‘На Дрини ћуприја’, у чију реализацију ће бити укључене обје стране – и италијанска опера ‘Фениће’ и Андрићград“, нагласио је Кустурица.

Премијера опере била је планирана за ову годину, али је помјерена за 2016. годину због Кустуричиних обавеза у вези са радом на филму „На млијечном путу“.

СРНА