Учесници „Јахорина филм фестивала“ данас су, у оквиру програма манифестације, посјетили Андрићград и у биоскопу „Доллy Белл“ приказали тридесетоминутни филм Ратка Орозовића, умјетничког директора и оснивача фестивала.

Учесници су били одушевљењи оним што је у Андрићграду изграђено за кратко вријеме, а посебно им се допао мултиплекс, за који су навели да нимало не заостаје за биоскопима у земљама из којих они долазе, као и у Европи.

Умјетнички директор и оснивач фестивала Ратко Орозовић рекао је да се у Андрићграду на сваком кораку види мултикултуралност.

„Ово је нешто што ће памтити генерације, а уједно атракција за наше госте из различитих земаља“, каже Орозовић.

Он је рекао да је ово осми по реду фестивал који је ове године окупио највише гостију из свих крајева свијета.

„Овај фестивал има мисију да едукује људе, да у њима пробуди свијест према ономе што је ружно и лијепо. Еколошки филмови говоре на критички начин о људима и средини, а туристички афирмишу природне љепоте“, закључио је умјетнички директор и оснивач фестивала Ратко Орозовић.

Марија Жижовић из Србије, аутор филма „Кад ти тата купи слона“, каже да је одушевљена оним што је видјела у Андрићграду. „Андрић је то описао у свом роману, а ми доживљавамо сцене из романа“, додала је Жижовићева.

Учесник „Јахорина филм фестивала“ Тина Етерович Чубрило, новинар из Загреба, рекла је да су кроз овај град преточене Андрићеве мисли.

„Много сам научила о Андрићу приликом данашње посјете Вишеграду. Хвала Емиру Кустурици који је изградњом дрвеног и каменог града скренуо пажњу свјетске јавности на овај крај“, истакла је Етерович Чубрило.

Менаџер Андрићграда Ђорђе Шипчић каже да је Андрићград учесницима „Јахорина филм фестивала“ обезбиједио богатији програм него претходних година.

Осим презентовања филма, учесници су имали обезбијеђену вожњу бродом „Лотика“ од Андрићграда до ћуприје на Дрини.

СРНА / Јована Боровчанин