Вишеградски комплекс Андрићград посвећен нобеловцу Иви Андрићу биљежи велику посјећеност, док су радови на рестаурацији моста Мехмед-паше Соколовића у поодмаклој фази, пише Анадолија.

Изградња овог комплекса који се простире на 23.000 квадратних метара, а који се налази у близини чувеног споменика од историјског значаја, моста Мехмед-паше Соколовића започела је 2011. године. У његовој унутрашњости смјештени су угоститељски објекти, књижара, галерија, црква…

Андрићград је ове године посјетило готово 200 хиљада људи. Иако туристи већ одавно походе ово мјесто, још увијек се чека на завршетак одређених инфраструктурних објеката чиме ће понуда Андрићграда бити употпуњена.

Отворили смо неке нове објекте и смештајне капацитете, а наредне године очекујемо отварање хотела и тиме ће се комплетирати туристичка понуда Андрићграда и очекујемо још бољу сезону него ове године“, каже поред осталог у разговору за АА менаџер Андрићграда Ђорђије Шипчић.

Према његовим ријечима, Андрићград биљежи велику посјећеност, а нема сумње да ће она расти иако слиједи зимски период.

Када је ријеч о посјећености ми смо веома задовољни. Сезона јесте при крају али посјећеност још не јењава захваљујући сунчаним интервалима. Ове године Андрићград је посјетило скоро 200.000 туриста што је много више у односу на прошлу годину. Очекујемо да ће и током зимског периода такођер туристи наставити долазити“, закључује Шипчић.

Иначе, Андрићград је настао као идеја режисера Емира Кустурице о средњовјековном граду инспирисаном дјелима и ликовима књижевника Иве Андрића. Изграђен је тако да посјетилац шетајући његовим улицама има дојам да пролази кроз различите историјске периоде.

Када је ријеч о архитектури, комплекс је осмишљен тако да се мијешају витанзијски стил са османским периодом, ренесенсом и класицизмом.

Андрићград у свом комплексу има значајан број културних и туристичких објеката и преноћишта.

Анадолија